Noen refleksjoner en søndags morgen om det å være fornøyd

Her om dagen hadde jeg en lengre samtale med en av mine menteer som jeg er mentor for. Vi snakket om livet og det at man føler at man ikke alltid streker til, enten som ektefelle, som kjæreste, og som foreldre eller på jobben.

Mitt generelle råd til alle som jeg møter på min livsvei er senk skuldrene og gi litt mer blaffen i ting. Livet er aldri perfekt eller feilfritt og ei heller alltid noen dans på røde roser, men hvem har sagt at man skal gli rett gjennom livet uten en eneste utfordring? Som regel er du mer en nok god nok som du er.

Personlig utvikling er en livslang prosess. De fleste vil nok si at dette er en måte for folk flest å vurdere sine ferdigheter og kvaliteter, vurdere sine mål i livet og sette mål for å realisere og maksimere sitt potensial.

Men hva betyr det egentlig personlig utvikling, kan virke som om alle snakker om dette i disse dager. Grunnen til at jeg synes dette spørsmålet er utfordrende å besvare er at de fleste i dag forutsetter at personlig utvikling er noe vi gjør for å få «suksess».  Suksess med hva? Bedre karriere? Mer kunnskap?  Etc.

For egen del har ikke min personlig utvikling vært et verktøy for å nå et større mål i livet som mange kanskje tror. Min selvutvikling har først og fremst handlet om å stoppe opp i verden, sette pris på det jeg har, sist men ikke minst være takknemlig for det jeg har.

Det handler om å vise takknemlighet for alt det livet har å by på oss på og å vise glede over alt det vi har. Dette er jo ikke noe nytt i seg selv, nyere forskning innen positiv psykologi har funnet ut at det er sammenheng mellom hvor takknemlige vi er, og hvor lykkelige vi oppfatter oss selv å være.

Når jeg våkner om morgen gleder jeg meg over at jeg bor i et tørt og varmt hjem, ligger i en god og varm seng, har mat og klær, over min kjære kone, mine fantastiske barn, at solen skinner eller at det regner, og mange andre små og store ting som vi så altfor ofte tar for gitt. Selv når det føles som om livet ikke smiler til oss, for alle har vi regnfulle dager, men det hører også med til livets krydder. Vi kan alltid glede oss over at vi faktisk lever i ett av verdens beste land!

Hvorfor i alle dager skal man være takknemlig? Hva er vitsen med det?

Gjennom 12 år hadde jeg en mentor jeg møtte regelmessig for å snakke om selvutvikling av meg selv. Husker godt mitt første møte med min mentor, er like klart i dag som for 20 år siden. I min første sesjon hos min mentor, ba han meg å gå hjem å skrive min egen nekrolog. Det var det første jeg fikk i hjemme lekse. Jeg tenkte noe så vulgært kan man ikke be noen om å gjøre. Bakgrunnen for at han ba meg gjøre dette var for å bevisstgjøre meg selv på mine verdier, og hva jeg var takknemlig for i livet. Sist men ikke minst hva jeg ville bli husket for i livet.

Gjennom disse 12 årene lærte jeg meg å endre fokus til å se de små tingene i livet, og vise takknemlighet over de små og viktige ting i live mitt. Gjennom prosessen med å skrive min egen nekrolog lærte jeg meg å være til stede og oppmerksomme på de små øyeblikkene, kjenne etter og legge merke til hva som faktisk er viktig for meg, og hva jeg vil bli husket for.

Forhåpentligvis jo eldre vi blir, jo mer lærer vi oss å sette pris ulike aspekter ved livet, tingene vi i ungdommen tok gitt, ser vi når vi blir eldre i en større kontekst som vi vier vår oppmerksomhet til det og vi blir takknemlig. La de små og ubetydelige tingene i livet gi oss glede, og la vi vise vår takknemmelighet. Jo flere små og ubetydelige ting vi legger merke til, jo større glede kan det gi oss, som igjen vil avspeile glede fra oss til de rundt oss. Så er den gode spiral i gang.

Resultater fra forskning innen positiv psykologi viser at folk som regelmessig uttrykker takknemlighet, har bedre helse, føler seg bedre og oppnår målene sine lettere.

Det anbefales at vi uttrykker takknemlighet direkte til en annen person så ofte som mulig. Hjemme hos oss har vi lært barna å alltid takke for alt de får. Det handler om å starte med de små enkle tingene som å si takk for maten etc.

Takknemlighet påvirker vår livskvalitet gjennom å nyte positive livsopplevelser. Gjennom selvtillit og egenverdi. Til å takle stress og vanskeligheter, til å uttrykke takknemlighet og oppmuntring til moralsk atferd. Til dannelse av sosiale bånd, til å forhindre negativ sammenligning med andre. Til å forhindre opplevelsen av negative emosjoner og kan minske følelsen av sinne, bitterhet og grådighet. Dette skulle være mer en nok refleksjon til at vi bør vise vår takknemlighet i større grad.

Vær mer raus

Raushet handler ikke om at du skal forventer akkurat det samme tilbake fra den personen som du viser raushet til. Tvertom, rausheten handler om nettopp ikke å forvente noe tilbake. Raushet handler om å se noe større, noe som er utenfor oss selv.

Jeg tror de fleste har et grunnleggende behov hvor vi ønsker å gjøre gode ting. Det gir oss en funksjon og en retning, og vi får en følelse av et fellesskap, som er essensiell for å opprettholde en bærekraftig verden. Jeg tror at de aller fleste mennesker har en slik, dyp erkjennelse, om at det er noe som er større enn dem selv, større enn enkeltindividene.

De fleste av oss, i alle fall jeg, gjør stadig vekk feil. Det største feiltrinnet vi kan gjøre, er ikke å trå feil. Vi er tross alt mennesker, vi trår alle feil i ny og ne og gjør dumme, egosentrerte ting. Personlig mener jeg at den største feil vi gjør er å ikke vise raushets med hverandres feil og mangler. Ingen er perfekt. Enhver svarer for seg selv.

– Raushet er å unne andre suksess.
– Raushet er å våge åpenhet.
– Raushet er å lytte til andre.
– Raushet er å våge å feile.
– Raushet er å tillate andre å feile.
– Raushet er å hjelpe andre.
– Raushet er å ta et skritt tilbake før vi dømmer andre.
– Raushet er å tilgi oss selv – og andre.

Gjør gode gjerninger mot andre. Gi komplimenter, gi av deg selv, gi til veldedighet.

Lær deg selv å kjenne

Hvis du vil leve et liv på dine egne premisser, er det lurt å lære mer om hva som er viktig for deg. Bruk tid til å reflektere over de tankene og følelsene du har i hverdagen. Da er det lettere å få oversikt over hva som gjør deg glad og hva som, kanskje helt unødvendig, gjør deg trist eller frustrert.

– Vær ærlig med deg selv og vær forberedt på at det kan ta lang tid før du klarer å se gode og dårlige mønstre i ditt liv.

Vær takknemlig

Stopp opp et øyeblikk og tenke på alle de tingene i livet ditt som er verdt å være takknemlig for: erfaringene fra fortiden, suksesser, alle gode minner, venner og familie du har og livet generelt (personlig tror jeg å være i live er en god ting å sette pris på, alternativet er jo ikke noe særlig). Det er mange ting å sette pris på og være takknemlig for, du trenger bare å være åpen nok til å se dem

Ta bevisste valg

Tenk over hvor mye tid og energi du velger å bruke på ting du ikke kan påvirke.

Bestem deg for hvem du skal tilbringe tid sammen med, og hvordan du møter utfordringer du ikke kan velge bort.

Hvis du er frustrert over resultatet av ting som bestemmes på toppen, og du befinner deg langt nede i organisasjonen, må du innse at du ikke kan endre det. Konsentrer deg heller om hva du kan bidra med neste gang.

Ha fokus på læring

Fokus på læring er viktigere enn fokus på prestasjon. Selv har jeg i perioden 2000 til 2015 vært deltidsstudent og endte opp med en PhD. Det er naturlig å bli målt opp mot prestasjoner, men motgang blir ofte en kilde til frustrasjon. Hvis du i stedet fokuserer på læring, kan motgangen inspirere. De siste tre årene ha jeg lest ukentlig artikler om ulike teama for å holde meg oppdatert innen ulike fagfelt. Dette handler om tankesett, altså hvordan vi fortolker situasjoner og vår rolle i dem.

Prøv å være optimist

Optimister har som kjent tro på at fremtiden er lys. Forskning viser at optimister lever lenger, er lykkeligere, friskere og klarer seg bedre gjennom dårlige tider. Optimister har mindre risiko for blant annet depresjon enn pessimister.

Hvor optimistiske vi er henger sammen både med arv, og hvordan livet har formet oss. Likevel kan vi lære oss å tenke mer optimistisk gjennom å trene på å tolke det som skjer på en mer hensiktsmessig måte.

Vær tilstede i nuet

Dette er ofte det vanskeligste ut fra egen erfaring, men det å være tilstede i livet ditt akkurat der du er nå, har betydning for lykken. Problemer skapes ofte ved at vi er fanget i tanker og minner om fortiden, eller i planlegging for fremtiden. På den måten går vi glipp av det som skjer akkurat her og nå. Gjennom å være oppmerksom på det som skjer i nuet, kan du øke lykkenivået ditt – og redusere stress og uro.

Forsøk derfor å leve i øyeblikket gjennom å være oppmerksom på det som skjer.

Leave a Reply