Mitt tips til unge som vil bli ledere

Jeg er ikke akkurat en “gammel” leder. Noen anser meg fortsatt ung i en alder av 41 år. Men jeg har 20 pluss års erfaring med å lede personer.

Jeg er i “mellomfase” i livet mitt – ung nok til å fortsatt være sulten, idealistisk og ennå opplevd nok til å snakke med troverdighet spesielt til folk halvparten av min alder.

Jeg snakker derfor til ledere under 30 år og de som har en lederspire i seg.

Som mentor og sparringspartner og sist men ikke minst leder så er det viktig at dere har tro på dere selv, uten å bli fylt av dere selv.

Som alt annet i livet er ledelse ofte enkle selvfølgeligheter som likevel viser seg vanskelig å etterleve i praksis. Personlig vil jeg råde unge mennesker med en leder i magen til å være tålmodige med å hige etter en lederstilling. Det kommer ofte raskt nok!

  1. Tenk heller i starten av karrieren på å utvikle ditt faglige fundament og kompetanse, da vil ledergjerningen stå på tryggere grunn. Selv har jeg mitt faglige fundament innen Supply Chain Management.

 

  1. Kjenn deg selv, både dine styrker og dine svakheter og jobb med dine stryker.

 

  1. Få en erfaren mentor- sparringspartner

Enten du er i begynnelsen av din leder karriere eller du er i en fagstilling vil jeg anbefale deg å skaffe deg en mentor. Som ung leder/fag person kan det være lurt å knytte til seg personer som er mer erfaren enn deg selv. En utfordring for unge ledere/fagpersoner er ofte ens «begrensede livserfaring». Oppsøk personer med erfaring og som «har vært ute en vinternatt før». Som ung har man muligens ikke opplevd tilstrekkelig «motbakke» som endring i rammebetingelser og krevende markedsforhold som den situasjonen mange organisasjoner opplever i dag. Jeg personlig har hatt mye utbytte av «sparre med» personer som er mer erfarne enn meg selv.

 

  1. Bruk kompetansen rundt i organisasjonen.

Selv har jeg hatt en flaks og fått muligheten til å bli leder i ung alder, allerede som 21 åring ble jeg administrerende direktør for ett ASA (allment aksjeselskap) med alle de formaliteter det innebar med alt fra det dagligdagse til børsrapportering. Har siden den gangen ledet eldre og mer erfarne ansatte enn meg selv. Dette kan være utfordrende, her er det viktig at man er ydmyk. Det er viktig å vise respekt, være lydhør og gi annerkjennelse, samt være god på å benytte denne kompetansen ved å spørre etter hjelp.

 

  1. Ta frivillige verv: Vis at du engasjerer deg utover deg selv.

Som den Kinesiske toppsjefen i Alibaba, Jack Ma, sier; Prøv og feil. Tør og tro at du er god nok, selv om ikke alle andre tror det alltid!

 

Leave a Reply