Lar du deg provosere av skråsikre mennesker? Ikke gjør det, de er ikke verdt tiden din

jeg-har-rett-du-tar-feil

Skråsikre mennesker – syns jeg det er fasinerende å ha samtaler med. Mennesker som har svar på alt,- og som ikke er mottagelige for andre synspunkter, fordi de allerede vet hva som er rett. Slike mennesker fasinerer meg, ikke fordi de er så intressante, men fordi det å prøve å forstå deres psyke er intressant. Som regel tyr de til hersketeknikk og prøver å vippe en av pinnen.

Forskning viser også at de skråsikre tar oftere feil, Vi har vel alle møtt dem. De som påstår at de kan det meste om et hvilket som helst tema. Det er skummelt, mener forskerne, fordi det tyder på at personer som tror at de vet, er mindre mottakelige for ny kunnskap.  Ofte ser vi de bruker fraser som ”nei, jeg er sikker på du tar feil”, ”og du er xx”, ”alle vet jo at det du sier er feil”, osv.

Disse skråsikre bedrevitere skaper ofte problemer i personlige eller profesjonelle relasjoner. Deres måte å oppføre seg på irriterer de fleste, jeg synes de er fasinerende.

Den svenske psykologen og lederskapskonsulenten Birgitta Ahltorp har gjort analyse på skråsikre og bedrevitende mennesker, hun hevder disse menneskene har et høyt selvhevdelsesbehov og en lav empati, de vil gjerne være perfekte, men har ikke alltid de rette talentene eller utdannelsen som kreves for å leve opp til sine høye indre krav. Bedrevitere og skråsikre mennesker mangler ofte selvinnsikt og kompetanse ifølge Althorp.

Et ganske sikkert tegn på usikkerhet er mennesker som alltid skal “ha rett, og påpeke at du tar feil” En slik hevdelse betyr ofte (ikke alltid) at de henter egenverd fra å fremheve seg selv på din bekostning. Altså henter de egenverd fra ytre omgivelser ved å hevde de har rett og holde deg nede ved å påpeke feil hos ditt argument.

Vi kjenner alle mennesker som fremstår skråsikre i sin sak. De holder hodet hevet, later som de vet alt og at ingen noen gang vil nå opp til deres nivå. Disse menneskene er kjent for sin utstråling av overlegenhet. De synes de er bedre enn alle andre, omgitt av sine beundrere og sine ofre.

«Egoet blåser seg opp i direkte forhold til hvor usikre de føler seg.»

Ydmykhet er ikke en egenskap disse menneskene har. De oppfører seg alltid stolte og overlegne over alt som kan få dem til å heve seg over de andre.

De er ikke så sterke som de kan se ut, fordi de er avhengig av å påpeke at andre tar feil og fremheve seg selv og at de har rett. Men inne i seg, er de ikke så tøffe som de ser ut. De skjuler noen alvorlige personlighetsforstyrrelser og projiserer dette på menneskene rundt seg. De tråkker på andre ved å vise alle hvor selvsikre de er. Dermed fremstiller de seg selv som en helt annen person enn den de er. De innrømmer aldri sine feil og fremhever at de andre har og tar feil. For å fyre opp under sin egen overlegenheten, trenger de mennesker som følger dem og gir dem oppmerksomhet. Ellers vil de føle seg mislykket og falle sammen.

De vil ikke bare bestemme over seg selv og sitt, men over alle andre også. Iblant bare ler jeg av dem. Andre ganger kjenner jeg meg ganske provosert, men jeg lar meg sjelden vippe av pinnen av disse bedrevitere og skråsikre.

Det handler om mennesker som har et selvbilde som langt overgår de fleste andre. De er ofte ganske blinde for egne begrensinger og svakheter, og opptrer derfor som verdensmestere i de fleste sammenhenger. De lytter sjelden. Men er raske til å korrigere og overkjøre andre som mener noe annet enn dem selv. De bare tar ordet når det passer dem og belærer de som er til stede med den største selvfølgelighet. Selvinnsikt er et fremmedord for denne mennesketypen. Deres kritiske blikk er alltid rettet mot andre, det er alltid de andre som tar feil.

Om noen ikke deler deres ståsted og syn,  er de ikke nådige. Da hagler karakteristikkene., og du er…..og du har tatt en slik utdannelse etc. Og de gir seg ikke før den som er overbevist om noe annet enn dem selv, gir opp diskusjonen , selv om det viser seg at de har feil. Forskning viser at disse tar oftere feil enn andre.

Man kan undre seg over disse menneskene. De er ofte blinde for at saker og ting kan ses fra flere sider. Og at erfaringene er helt forskjellige. De har preg av en skråsikkerhet som egentlig er en grenseløs tåpelighet. Tenk om bedreviterne hadde tenkt litt mer på det.

Det er en gammel hersketeknikk å få mennesker til å bli provosert. Da hisser man deg kanskje opp til å dumme deg ut, miste balansen og eller fatningen. Dermed har man fått et påskudd til ikke å ta deg alvorlig, til å angripe deg i det offentlige rom. Det handler om å kunne bære over med en provokasjon, noe som vitner om stor visdom.

Neste gang du treffer en av dem, hvis du ikke klarer å la være å bli provosert, kast ikke bort tiden din på disse. Livet et for kort, til å bruke tiden din på disse menneskene.
Referanse:Stav Atir m.fl.: When Knowledge Knows No Bounds. Self-Perceived Expertise Predicts Claims of Impossible Knowledge. Psychologicalg at de Science, online 14. juli 2015.

 

Leave a Reply