Klarer du å levendegjøre og formidle organisasjonens visjon om katedral bygging eller er det steinhugging du formidler?

Denne uken har jeg møtt to spennende og inspirerende mennesker. En innen bærekraft, miljø og antroposofi. Den annen en gründer og bedriftsleder. Begge hadde den indre glød som de klarte å formidle en større en visjon. Altfor mange ledere klarer ikke å formidle og levendegjøre organisasjon visjon og mål slik at de ansatte blir en del av den.

Du har sikkert hørt om vandrehistorien fra middelalderen, som handler om en mann som besøker en av de mange katedralene under bygging på ulike steder i Europa. Byggene var så gigantiske og tok så lang tid at det iblant ble barn, barnebarn og barnebarns barn som sluttførte det fedrene hadde begynt.

Den besøkende går bort til en av de tre steinhoggerne og stilt spørsmålet om hva de holdt på med. «Jeg hogger i stein» svarte den ene. Den andre svarte at han arbeidet for å forsørge familien sin, mens den tredje svarte stolt: «Jeg bygger en katedral!»

Enkelte mål vi setter oss i livet, er på nivå med å bygge en katedral, enten det dreier seg om å lede en bedrift, lede ansatte eller oppdra barn. Målet er både høyt opp og langt fram, og hverdagen minner mer om å hogge løs på en umedgjørlig og uhåndterlig klump av en stein, enn den minner om noe annet. Når kaoset er fullkomment og framdrifta minimal, hva skal til for å huske katedraldrømmen?

Som leder handler det om å bryte det hele ned til håndterlige biter og synlige milepæler? Kanskje handler det om å snakke mer sammen om hvorfor vi egentlig startet dette prosjektet? Hva er viktig uansett? Eller handler det om, igjen og igjen, å visualisere det ferdige resultatet som vi ønsker å få til?

Personlig tror jeg det handler om verdien av å være underveis, og på verdien av både samspill og oppnådde milepæler. For en leder handler det om å forklare og levendegjøre visjonen slik at de ansatte fortsetter å jobbe mot en visjon og sist, men ikke minst at de ansatte blir en del av visjonen om katedralbygging fremfor bare steinhugging.

Leave a Reply