Intet lys intet mørke, inte mørke intet lys

59909021_10218880656629695_578362349073727488_n

Det er fortiden et stort og flott engasjement rundt miljø og samfunnsansvar, men vi må likevel ikke glemme det lille og nære. Ingen av oss kan redde verden alene. La oss derfor ikke glemme det lille og nære. Skal vi kunne skape en bærekraftig verden må vi begynne med de små ting i livet. Ingen kan gjøre alt alene, men alle kan vi gjøre litt, og plutselig har LITT blitt betydelig og viktig.

Etter å ha vært på et todagers møte i Gøteborg med våre kjære kollegaer i Myrorna (Den svenske Frelsesarmeens tilsvar på vårt Fretex) er jeg blitt utrolig inspirert av hvordan våre svenske kollegaer tenker og jobber. I denne forbindelse har jeg reflekterte over lys-mørke-motivet fra Johannes-prologen. «Og lyset skinner i mørket, men mørket tok ikke imot det». «Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvunnet det.» Det sosiale arbeidet som Frelsesarmeen gjør rundt om i vårt langstrakte land og i verden for øvrig er utrolig imponerende.

Det finnes intet mørke uten lys, intet lys uten mørke. Mørke eller mørket er nemlig et opplevd fravær av lys. Et rent eller totalt mørke finnes ikke noe steder siden små mengder av lysemmiterende partikler i form av stråling trenger inn i alle hjørner av universet, selv om det menneskelige øyet ikke kan oppdage lyset.

Se for deg et sjakkbrett, det består av hvite og sorte ruter som er avhengig av hverandre, på samme måte som det ikke finnes lykke uten sorg, finnes det intet lys uten mørke. Sjakkbrettet er som en metafor for selve livet. Noen ganger i livet har vi havnet i en sort rute, mens andre ganger er livet lyst og vi er i den hvite ruten. Sjakkbrettet er som en pilegrimsvandring gjennom livet, hvor man noen ganger merker hvordan mørket omgir en på alle kanter, mens andre stunder skinner lyset midt i mørket.

Vi lever alle på en jordklode som svever i et mørkt verdensrom, det er uendelig i sin utstrekning. Vi er prisgitt og avhengige av luft å puste i, vann å drikke, mat å spise, for å kunne overleve på jorden. Sist men ikke minst er vi også avhengig av omsorg og kjærlighet fra venner, familie og våre nærmeste. Dette betyr også at både du og jeg er helt nødvendige og avgjørende i andre menneskers liv. I Bergprekenen, hører vi; «Dere er jordens salt! Men om saltet mister sin kraft, hva skal det da saltes med? Dere er verdens lys! Heller ikke tenner noen et lys og setter det under et kar, men i lysestaken. Da lyser det for alle som er i huset. Slik skal dere la lyset deres skinne for menneskene…..»

Hva er så nyttige med saltet? Før kjøleskapets- og fryseboksens tid, var saltet det viktigste hjelpemidlet for å preservere mat fra å gå i forråtnelse. Salt er også godt som krydder. Det fremhever enhver god smak, enten det handler om brød, kjøtt eller supper.

La oss alle reflektere lyset og ha i bakhodet «elsk din neste som deg selv». Ingen ting betyr mer for et menneske enn å bli sett og forstått. Dette er den ekte nestekjærlighetens viktigste egenskap. Et samfunn som er preget av nestekjærlighet er et godt samfunn og nestekjærlighet skaper en bedre verden.

Summen av det hver enkelt av oss gjør på dette området, er avhengig av oss som enkeltpersoner og det engasjement du og jeg velger å vise. Det begynner med det lille og plutselig har det lille blitt betydelig. Alle og enhver av oss kan faktisk kan velge å leve for noe som er større enn oss selv og finne praktiske måter å elske vår neste på. Det handler om å se oss selv i en større sammenheng, ikke bare som enkeltindivider. Dermed kan vi erfare at vi bidrar med noe som er viktig for våre medmennesker og til noe som er større enn oss selv.

Leave a Reply