Forvent ikke annen adferd fra andre enn hva du selv gjør!

fbt
Skjorte og slips fra Fretex – finnes ikke antydninger til at skjorten er brukt.

Forvent ikke annen adferd fra andre enn hva du selv gjør!

Som mann så har nok det sittet langt inne for meg å kjøpe brukte klær på Fretex. Jeg tror nok at det for oss menn at det sitter langt inne å skulle kjøpe brukte klær på Fretex, i alle fall gjorde dette for meg.

Som ny leder av Fretex Miljø AS som blant annet er ansvarlig for innsamling av klær og Fretex butikkene, har jeg fått meg en overraskelse, med tanke på den miljøbelastning jeg bidrar med hver gang jeg kjøper nye klær, og som kanskje ikke trengs. Produksjon av nye tekstiler utsetter miljøet for store belastninger. Det er derfor viktig å tenke på dette når du skal kjøpe noe nytt, hvorfor ikke noe brukt hos Fretex?

Tekstilproduksjon krever enorme mengder vann, kjemikalier og klimautslipp. I følge WWF kan det ta mer enn 20 000 liter vann for å produsere 1 kg bomull; tilsvarer en enkelt T-skjorte og par jeans Ref:http://wwf.panda.org/about_our_earth/about_freshwater/freshwater_problems/thirsty_crops/cotton/

I Fretex tar vi også imot alt av ødelagte tekstiler, noe går til resirkulering som pussefiller, noe blir råstoff til nye klær, isolasjonsmatter etc.

Det som går til gjenbruk blir solgt i Fretex sine butikker, eksportert for salg i bruktbutikker i andre land, eller delt ut gjennom Frelsesarmeens sosiale arbeid. I 2017 bidro Fretex med over 30 millioner kroner til Frelsesarmeens sosiale arbeid. Gir man til Fretex kommer det lokalsamfunnet til gode via Frelsesarmeens sosiale arbeid i by og bygd.

Etter at jeg begynte i Fretex så har jeg hatt gleden av å reise rundt å møte alle de flotte menneskene som jobber i Fretex systemet, alt fra transport, lager, sortering, makulering til butikkene som de fleste av oss kjenner. Det som overrasker meg er den gode kvaliteten på klærne som finnes hos Fretex butikkene. Mange av klærne er det ikke antydninger til er slitt og ikke brukt i det hele tatt.

Her om dagen snakket jeg ved middagsbordet om de flotte rundturene jeg har hatt i Fretex butikkene. Jeg fortalte at jeg var overrasket jeg var at den kvaliteten som finnes på blant annet herreskjorter i Fretex butikkene. I Fretex butikkene finnes det kvalitetsskjorter fra Armani, Hugo Boss, Jean Paul, Stenströms, Alvo, Eton, J. Harvest & Frost, Gant, Zenga etc. bare for å nevne noen.

Jeg sa at også at det er rart at ikke flere menn handler fine brukte kvalitets klær på Fretex.

Dette skulle jeg jo selvsagt aldri ha sagt foran mine barn, og særlig ikke min datter på 8 år. Hvorpå hun svarer; «Pappa, du handler jo ikke klær på Fretex».

Hva svarer man til noe slikt? Nei, det er en skam å si at jeg aldri noen gang har handlet klær på Fretex. Jeg har i alle år handlet brukte ting hos Fretex. Det å skulle handle brukte klær har sittet veldig langt inne for meg å skulle gjøre.

Så fortsetter jentungen; «pappa, du sier jo alltid at vi skal gjøre det vi forventer av andre selv». Så var det liv og lære da…….Ikke gjør som jeg gjør men som jeg sier…..

Så det ender med at jeg denne uken kun har brukt skjorter og slips kjøp på Fretex. Skjortene og slipsene er tilnærmet som nye og man kan ikke se at de er brukt i det hele tatt.

Fretex får inn utrolig mye fine klær og det er ingen grunn til at vi menn ikke skal handle på Fretex, uten vår egen forfengelighet.

Så har min gode venn Thomas fra barndommen utfordret meg til å skaffe meg en hel garderobe kjøpt på Fretex. Utfordringen er med dette tatt, så får vi se hvor langt vi kommer. Gjenbruk er bra både for lommeboken og sist men ikke minst for miljøet!

 

Leave a Reply