“Det eneste som er nødvendig for at det onde skal seire, er at gode mennesker ikke gjør noe.” – Edmund Bruke –

Takk til Anne Karen Holstad som deler sin historie.

“Det eneste som er nødvendig for at det onde skal seire, er at gode mennesker ikke gjør noe.”                     – Edmund Bruke –

Når noen blir mobbet, trakassert eller latterliggjort, hva gjør du? Tar du grep? Står du opp for den som blir mobbet, trakassert eller latterliggjort? Er du med på det? Tar du avstand? Eller trekker du deg bare stille bort og skuer det fra avstand?

Det er trist å lese at voksne mennesker bedriver mobbing av en kollega, så lurer vi på hvor barn våre tar mobbing fra? Enten det er mobbing eller rasisme eller annen type diskriminering så er dette noe som læres først og fremst gjennom sosialisering, og da er hjemmet første linjen.

Ondskap eksisterer fordi gode mennesker ikke gjør noe, er du villig til å konfrontere og stå opp for den som blir mobbet eller trakassert?

“Verden er et farlig sted å leve, ikke på grunn av menneskene som er onde, men på grunn av menneskene som ikke gjør noe med det.” – Albert Einstein –

Når vi som mennesker velger å ikke gjøre noe, og bare snu oss og se den andre veien, svelge vårt ubehag, og vende vår oppmerksomhet mot noe annet, blir vi medskyldige til disse handlingene. Ondskapen har mange ansikter, former og måter å spre sin ondskap på. Ikke desto mindre er årsaken til at den overlever, veldig tydelig: fordi antatt “gode mennesker” ikke gjør noe for å stoppe det.

Betydningen av å åpne øynene for hverdagens urett

Vi er alle ansvarlige for å stoppe urettferdighet, og det er ikke noe bedre sted å starte enn hjemme ved middagsbordet. Hvordan omtaler vi våre medmennesker? Vår tids største bærekrafts utfordring er en eller annen form for utenforskap. Alle fordømmer vi lovbrudd, mishandling, aggresjon eller urettferdighet. La oss gi godhet virkelig mening. La oss gi godhet en ekte stemme i en urettferdig verden og stå opp for de som mobbes og trakasseres!

Leave a Reply